Psihologie

PSIHOLOGIE

Prin implicatiile ei directe in toate domeniile in care factorul uman are scopul decisiv, psihologia a depasit cadrul de stiinta teoretica, devenind indispensabila prin importanta ei practica. In invatamant sau in activitatea sportiva, in ancheta juridica sau in pregatirea militara, nu se pot obtine performante ridicate fara o abordare corecta si specifica a trairilor interne, a factorilor de conduita implicati.

Asistenta psihologica

presupune consiliere in problematica resurselor umane, pozitie ce se bazeaza pe largirea orizontului teoretic, diagnoza si solutionarea problemeloaparute in procesul muncii, pregatirea si consilierea managerilor intreprinderii in privinta cunoasterii si conducerii angajatilor.

Testarea psihologica

cu ajutorul testelor se alcatuieste psihograma care reprezinta profilul psihologic al candidatului, cuprinzand insusirile, aptitudinile, abilitatile, trasaturile de personalitate, etc. ale candidatului precum si gradul de dezvoltare a acestora.

Psihoprofesiograma

cuprinde aptitudinile si trasaturile psihologice necesare pentru a ocupa in conditii optime o anumita functie. Se realizeaza pe baza fisei de post. Este un instrument util pentru realizarea profilului candidatului ideal, in activitatile de recrutare si selectie de personal, reorganizare sau evaluare a personalului deja existent.

Evaluarea psihologica

implica aplicarea unei baterii de teste psihologice relevante pentru fiecare post in parte utilizata pentru selectie, orientare sau reorientare profesionala, promovare. Probele incluse intr-o evaluare psihologica se stabilesc in functie de cazul respectiv si locul de munca.